GUANGZHOU INTERNATIONAL FINANCE CITY BANK

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-005

 

Design director: Andrea Klimko
Consultant for high-rise buildings in Asia: Charles Phu
Year: 2014
Location: China

 

THE BANK OF GUANGZHOU is designed as a high-rise tower building – skyscraper – consisting of 5 underground floors of parking and technical support, 4-storey platform of commercial use and 37 floors of the tower itself, accommodating the headquarters of The Guangdong Nanyue Bank. The architectural design of the building sensitively and consistently responds to the natural and urban conditions of the area, which is especially visible in the zoning plan and different facade solutions depending on the facade orientation to the cardinal directions.

 

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-004

 

THE GUANGZHOU INTERNATIONAL FINANCIAL CITY is located on Huangpu Road and Zhongshan Road, south of the Pearl River, on the east boundary of the Tianhe District and to the west of the South China Expressway. GIFC II, the second largest development in the Canton region (after completing the first stage of the project GIFC I) covers a total area of approximately 8km²), is divided into five functional sectors: a financial headquarters, a financial office district, a business comprehensive zone, a residential zone and waterfront recreational areas. A transportation system will be developed in the new 5-storey deep underground city to take most of the traffic underground. The project consists primarily of high-rise tower structure, the height of the buildings gradually increasing towards the main focus point.

 

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-006

 

THE PHILOSOPHY of the concept is strongly influenced by the architect’s respect for the native culture, which led to an sophisticated design solution. Its source comes from the idea of the locally honoured Baiyun Mountains watching over Guangzhou, as well as various, less prominent concept ideas complementing each other. 

The sculpted facade pattern, consisting of V-shaped elements running along the building’s perimeter, indicates its function by impersonating the flow of a forex chart. On another level of the planning process, this shape of facade also allows the optimal intake of sunlight and comfortable regulation of shading systems. The southern, waterfront-facing part of the pattern is irregularly punctured by gaps, created by vertical connection of several triangular exterior terraces into one shape, resembling the cracks in mountain cliffs. This impression is intensified by the irregularly lit up interior areas during the evening hours. 

Even the building’s layout represents spiritual values based on the Feng-Shui tradition. Created by joining two basic shapes, the oval and the octagon, it illustrates the connection between the mountain and the sky.

 

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-001

 

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-002

 

THE ARCHITECTURE follows the ambition of reducing solar gains to minimum by developing the passive design solution. The building’s expression reflects the different conditions depending on the cardinal directions. The southern facade takes advantage of exterior terraces for additional horizontal shading, primary sunlight protection is provided by solid vertical surfaces included in the facade design. 

The base platform of the building, consisting of 4 floors of commercial area, is accessible by 3 main entrances on the ground floor. The shopping mall connects the busy Huacheng Avenue with a relaxing park on the South. The tower of The Guangdong Nanyue Bank is divided into 3 parts – office area floors for commercial letting (5th – 20th floor), floors with office area belonging to the bank itself (21st – 34th floor) and VIP floors reserved for bank management (34th – 37th floor). The rooftop gardens and terraces are available for employees on various floor levels.

The building project achieved the LEED GOLD certification for its ecological solutions and energy efficient systems applied in the building. The special attention is placed on securing high levels of thermal, visual, lighting and acoustic comfort with adequate fresh air supply, in accordance with the zoning requirements.

 

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-007

 

THE SUSTAINABLE DESIGN in its first stage serves to optimise the building envelope. By lessening the amount of glazed surfaces and by providing passive solar shading and a double-skin facade, the solar cooling demand was lowered by up to 50%, when compared to original design. The number and position of windows provides the office floor area with good daylight up to 80%. 

The efficient water system reduces the drinking water usage by harvesting rainwater and recycling within the facility. For dehumidification, AHU units are used by Twin Wheel technology to exchange rates with controlled humidity. The high efficiency four pipe fan-coil system significantly reduces energy demand, while the facade integrates photovoltaic thin film or panels as the main source of renewable energy.

 

ANDREA-KLIMKO-ARCHITECTS-CHINA-BANK-GUANGZHOU-SKYSCRAPER-003

 

A brief video introducing the project of Guangzhou Bank can be found in our Blog section: Video tour through the Guangzhou Bank