WING TOWER

Design offices: Andrea Klimko (Andrea Klimko Architects Ltd, UK) Plot area: 4 651 m2
  Olivia Schimek-Hickisch (Schimek ZT gmbh, AT) Built area: 1 811 m2
Cooperation: Ian Duncombe, Andrea Rossi (ChapmanBDSP, UK) Total floor area: 65 132 m2
  Klaus Petraschka (kppk ZT gmbh, AT) Number of floors: 34
  Matthias Ratheiser (Weatherpark GmbH) Location:  Linz, Austria
  Gerda Rosenberger, Georg Wagner (Spiritdesign) Year: 2017
  Ursula Kolar, Gregor Mader (Alles ist Landschaft e.U.)     
  Stefan Arbeithuber (MO.point)    
  Max Birschkus (gmx)    

The international cooperation of two studios to create a design for the high-rise project competition in Linz resulted in the shape of opening wings, as the freedom of movement is one of its major concept ideas. The elegant tower envelope wraps around 26 floors of apartments, 3 floors of the Lisa Junior combined school and 5 underground parking floors, facing a commercial and office building across its inviting plaza area.  The final outcome of the design process was based on research on the cultural and geographical background, the results of numerous environmental simulations and the intent to reach the optimal comfort and quality of all the spaces.

Nature-based concept

The building shape is derived from the concept of movement and space, the spread-out wings of a seagull soaring above the Danube river, absorbing the dazzling views of the town and its surrounding landscape.  The connection with nature also appears in the form of its principles and elements, individually applied within the design of the building. In the town surrounded by Alps and vast forests, the tower adds another dimension to the existing greenery, as it pulls the green areas upwards on its facades.

The arrangement of balcony facades creates an impression of a protruding shape gradually narrowing towards the centre of the building height, where they form a slender “waist“. Comparing the visually differentiated parts of the tower, the northern part with its taller, more massive frame represents the torso of a man, while the leaner, more petite figure belongs to the female southern part. This impression is intensified by comparing the waist levels.

Connected to Linz Centre

The project carries a great potential thanks to its strategic position within the city, with its existing connection to the Danube river bank and the possible link across the river to the old town centre of Linz. At the intersection of movement lines, a lively urban space is created to meet the requirements of all its users, be it the barrier-free access, transport options or green elements integrated inside the buildings as well as outside. The importance of pedestrian movement within the central public space is demonstrated by leading the traffic underground, to capture the character of a plaza. 

Slender and graceful

While the floors of Lisa Junior are shaped according to the daylight supply of the classrooms and their visual connections to each other and to the outside space, the form of the residential tower has been defined by the prevailing wind directions and the aim to place a sleek figure to the Linz panorama. The striking body of the tower and the distinctive urban square as a new public space in Linz are in dialogue through a common form and material language. Bright apartments with spacious balconies and terraces provide high quality living space in a central location with excellent infrastructure. The inclusion of green space in all its facets: terraces, loggias, winter gardens allow exciting and varied room experiences not only for the residents, but for the school’s pupils and teachers as well. Overlooking Pöstlingberg and the city centre across the Danube, the Wing Tower is an excellent choice for living for a wide range of resident groups.

Natural principles for sustainability

The project takes advantage of natural ventilation, heating and cooling of the facades with the use of the balcony shapes or the gallery openings connecting specified parts of floors to provide the optimal supply of fresh air within the corridors. 
The position and volume of the Wing Tower is optimised according to the wind flow directions, direct sunlight intake and view preferences. One of the two prevailing winds keeps flowing along the side of the building, which instead of acting as a barrier minimises the surface area in contact with the wind. The second most frequently occurring wind flow is slowed down by the balconies and large terraces, to prevent the formation of swirling wind currents.
The apartments with a large balcony area have an option to be effortlessly transformed into a conservatory, which is not an added value for the residents. In terms of sustainability, the presence of a glazed garden area will beneficial for the facades that receive direct solar gains as the conservatory will heat up and create a pleasant buffer zone separating the indoor from the outdoor.